Scheidingsmediation

Echtscheiding of vechtscheiding

Een (echt)scheiding heeft vaak een enorme impact op alle betrokkenen. Zowel bij de scheidende partners als bij eventuele kinderen ontstaan grote onzekerheden over de toekomst. Ondanks alle emoties moeten er veel praktische, financiële en fiscale zaken worden geregeld. Omdat emoties weloverwogen afspraken in de weg kunnen staan, kiest driekwart van de Nederlanders voor professionele hulp bij het scheidingsproces. Wanneer het een langdurige juridische rechtsstrijd dreigt te worden, kiezen partijen meestal ieder voor een eigen advocaat. Vervolgens wordt de beslissing uit handen gegeven aan een rechter. Dit is een kostbare en energievretende route die eigenlijk niemand wil volgen, omdat hierna meestal alle toekomstige beslissingen via de rechtbank moeten worden afgehandeld. De verstandhouding is veelal blijvend beschadigd, doordat er altijd minimaal één verliezer is. Als jullie er graag samen uit willen komen, zonder de controle uit handen te geven aan een derde, dan is de keuze voor een gezamenlijke familiemediator de beste optie. Mediation is immers gericht op samenwerking en een win-win uitkomst voor alle betrokkenen.

De kinderen zijn het belangrijkst!

Wanneer je aan ouders vraagt waar hun prioriteit ligt tijdens het scheidingsproces, zegt nagenoeg iedere liefhebbende ouder: "bij de kinderen!" Voor hen moet het zo goed mogelijk worden geregeld. Toch blijkt uit een onderzoek van SIRE (2011) dat 34% van de ondervraagde kinderen in sterke mate nadelige gevolgen heeft ondervonden van de scheiding van hun vader en moeder. En dat terwijl 63% van de ouders aangeeft geen keuzes te hebben gemaakt die nadelige gevolgen hebben gehad voor de kinderen. Blijkbaar zijn ouders zich onvoldoende bewust van de impact van een scheiding op een kind. Kinderen krijgen vaak het gevoel dat ze tussen hun vader en moeder in komen te staan en vervolgens moeten kiezen, waardoor ze de andere ouder pijn doen. Dit heeft negatieve gevolgen voor het hechtingsproces, waar ze hun hele leven last van kunnen houden. Ondanks de goede bedoelingen lukt het ouders vaak niet de belangen van de kinderen voorop te stellen, simpelweg omdat ze zelf in een rollercoaster van emoties zitten. Een goede familiemediator zal tijdens het scheidingsproces de belangen van de kinderen in de gaten houden, zeker wanneer deze mediator ook een gecertificeerd Kindbehartiger is.

Uit welke onderdelen bestaat een scheidingsproces?

Globaal bestaat het scheidingsproces uit drie onderdelen, te weten sociaal-emotioneel, procedureel/juridisch en fiscaal/financieel. Sociaal-emotionele aspecten wegen erg zwaar. Hoe moet het nu verder met de opvoeding van de kinderen? Heb ik straks genoeg inkomen om rond te kunnen komen? Waar moet ik gaan wonen? Procedureel/juridisch: is het een eenzijdig of gezamenlijk (echt)scheidingsverzoek en hoe gaat het ouderschapsplan eruit zien? Bij fiscaal/financieel kun je denken aan de verdeling van bezittingen en schulden, onderhoudsverplichtingen (alimentatie), pensioenverdeling, inkomenssituatie na de scheiding, financiële gevolgen van overlijden en de belastingaangifte in het jaar van de scheiding. Al met al moet er dus heel wat worden geregeld voor de (echt)scheiding.

Willen jullie een vrijblijvende afspraak voor scheidingsmediation maken?

Klik dan op onderstaande button, stuur een e-mail naar ingrid@jit-company.nl of een berichtje naar 06-29101039. Telefonisch ben ik wat moeilijker te bereiken, maar als je mijn voicemail inspreekt, bel ik je dezelfde dag nog terug.

Afspraken zijn mogelijk van maandag tot en met vrijdag 09.00 - 21.00 uur en zaterdag 09.00 - 18.00 uur.

Adresgegevens praktijkruimte: Baayewei 5 - Bavel
(ingang linksachter in het straatje naast de woning,
daar is ook 1 parkeerplaats)

Waarom zouden jullie voor mij kiezen als scheidingsmediator?

Ik ben een door de Mediatorsfederatie Nederland (MfN)  en ADR erkende familiemediator. Dankzij mijn vaardigheden op het gebied van Analytic Profiling kunnen we snel tot de kern komen, waardoor jullie in staat zijn weloverwogen beslissingen te nemen over alle onderdelen van de (echt)scheiding. Daarnaast heb ik de nodige jaren ervaring als relatietherapeut en gezinscoach, waardoor ik jullie gericht kan helpen bij de verbetering van de communicatie, zodat jullie op de best mogelijke manier met elkaar om kunnen (blijven) gaan na de scheiding. Tenslotte hanteer ik een aantrekkelijk uurtarief van euro 150 inclusief btw. Ook is het mogelijk een vaste all-in prijs af te spreken. Uiteraard zal de financiële kant van de mediation tijdens het intakegesprek uitgebreid aan bod komen. Wellicht kunnen jullie in aanmerking komen voor subsidie van de overheid. Kijk hier voor meer informatie.

Voor alle relevante documenten met betrekking tot mediation, verwijs ik jullie graag naar de downloadpagina.

Kennismakingsgesprek

Een (echt)scheiding omvat een van de moeilijkste periodes in iemands leven, waarbij cruciale beslissingen moeten worden genomen voor de toekomst. Logisch dat jullie daarom alleen door een deskundige familiemediator begeleid willen worden. Nu lopen er gelukkig genoeg deskundige mediators rond, maar belangrijker is misschien wel dat jullie een goed gevoel hebben bij de persoon zelf. Daarom bied ik een vrijblijvende intake aan. Concreet betekent dit dat als er geen vervolgafspraak wordt gemaakt er geen kosten in rekening worden gebracht voor het kennismakingsgesprek, met andere woorden; gaan we samen door dan wordt de intake wel gefactureerd. Bij het eerste gesprek zijn altijd beide partners aanwezig. Afhankelijk van jullie scheidingsproces volgen daarna nog gemiddeld vier sessies.

Werksessies

Tijdens de werksessies loods ik jullie door alle noodzakelijke stappen heen, waaronder bijvoorbeeld de scheidingsmelding, voorlopige voorzieningen, kinderen, eigen woning, verdelen/verrekenen/vergoeden, alimentatie, pensioen, fiscale afwikkeling en overlijdensrisico. Hierbij gaan we in principe uit van gezamenlijke sessies, maar mocht het nodig zijn, dan kunnen er ook individuele afspraken worden ingepland. Alle afspraken en communicatie zijn transparant voor beide partners, zodat de onpartijdigheid en neutraliteit van mij als mediator gewaarborgd kan worden. Ik adviseer mijn cliënten een financieel adviseur mee te laten kijken om het best mogelijke resultaat voor alle partijen te kunnen realiseren.

Afsluitsessie

Wanneer alle stappen zijn doorlopen en afspraken zijn vastgelegd, volgt een laatste tekensessie in mijn praktijk. Vervolgens stuur ik de documenten en benodigde bijlagen naar de advocatenpraktijk waar ik al jaren heel prettig mee samenwerk. Zij vragen de uittreksels geboorteregisters op, zorgen voor de indiening bij de rechtbank, akten van berusting en inschrijving in de openbare registers van de Gemeente. De factuur van de advocaat wordt zonder opslag aan jullie doorberekend. Reken hiervoor op ongeveer euro 800,- inclusief btw voor honorarium advocaat, kosten uittreksels en griffierecht. Wanneer jullie scheiding uit handen is gegeven aan de advocaat, houd ik jullie uiteraard stap voor stap op de hoogte van de stand van zaken.

Over mij

Ik ben Ingrid de Jong (bijnaam Jit), moeder van drie volwassen zonen, Relatietherapeut, Gezins- en Jongerencoach, MfN/ADR geaccrediteerd Familie- en Arbeidsmediator, Kindbehartiger, Master Coach of Strategic Intervention, Analytic Profiler (Gedragsanalist), trainer en trainingsacteur.
Omdat ik het belangrijk vind mezelf continu te blijven ontwikkelen, heb ik in 2021 mijn masterstudie aan de universiteit in Manchester (MSc Communication, Behaviour and Credibility Analysis) afgerond. In juli 2016 ben ik gestart met mijn praktijk. Dat bleek een heel goede keuze,
die iedere dag weer voor de nodige uitdaging en voldoening zorgt.

Relevante opleidingen en trainingen

MfN/ADR Familie- en Arbeidsmediator, Kindbehartiger, Master Coach of Strategic Intervention (MCSI), Gottman Level 1 en 2 Relatietherapietraining, Graduate Specialist Analytic Profiling, RobbinsMadanes Relationship Program, Cloe Madanes Family Therapy training, Relatiecoach en gezinstherapie, Emotionally Focused Therapy (EFT), Advanced Training Analytic Profiling (ATAP), Jongerencoach, Dynamic Value Systems (DVS), Basic Training Analytic Profiling (BTAP), Facial Action Coding System, Face and Emotion, Dangerous Demeanor Detector Advanced, Subtle Expression Recognition Training (Elite), Micro-expression Recognition Training (Elite), Emotiemanagement en Gedrag, Waarheidsvinding en Leugen-detectie (WeL), Subtle Expression Training Tool, Microexpression Training Tool, Core Transformation, Clean Language, Sedona, NLP Master Practitioner

Lidmaatschappen en samenwerkingen

Baayewei 5
4854 KC  Bavel
T. 06-29101039
E. ingrid@jit-company.nl

Kamer van Koophandel 66359686

Voor informatie met betrekking tot de algemene voorwaarden, privacy en dergelijke, verwijs ik je graag naar de downloadpagina.

Klik hier om terug te gaan naar de homepage.